Idegen szavak szótára

diszkrecionális jelentése

Diszkrecionális jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ diszkrecionális jelentése közérthetően itt.
  1. egyéni mérlegelésen alapuló, saját belátás szerinti→ olyan döntések vagy jogkörök, amelyek esetében a döntéshozónak széles körű szabadsága van abban, hogy hogyan cselekszik, gyakran anélkül, hogy szigorú szabályok vagy előírások korlátoznák

A diszkrecionális fogalma gyakran használatos a jog, a gazdaság és a pénzügyi területeken, ahol a döntéshozók - például bírák, vezetők vagy pénzügyi tanácsadók - egyedi mérlegelés alapján hozhatnak döntéseket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy figyelembe vegyék az adott helyzet egyedi körülményeit, és rugalmasan alkalmazkodjanak a változó környezethez.

Példamondat:

  • A vezérigazgató diszkrecionális jogkörrel rendelkezik a bónuszok kiosztása kapcsán.
  • A bíró diszkrecionális döntést hozott az ügyben, figyelembe véve a rendkívüli körülményeket.
  • A befektetési alapok kezelői gyakran alkalmaznak diszkrecionális stratégiákat a piaci változásokra való reagálás során.

Eredet: A "diszkrecionális" szó a latin "discretio" (megkülönböztetés, mérlegelés) szóból származik. A kifejezés arra utal, hogy a döntéshozónak van mérlegelési szabadsága abban, hogy hogyan cselekszik egy adott helyzetben, lehetővé téve számára, hogy személyre szabott, egyedi döntéseket hozzon.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: diszkrecionális jelentése magyarul