1. (irodalom, film) elnyomó, komor jövőkép → olyan elképzelt jövő vagy társadalom leírása, ahol az emberek élete jóval rosszabb a jelenleginél, és gyakran elnyomó politikai ellenőrzés alatt állnak

A disztópikus kifejezés olyan elképzelt jövőképekre vagy társadalmakra utal, amelyek elnyomók és komorak. Az ilyen társadalmakban az egyének szabadságát gyakran korlátozzák, és az emberek élete rosszabbá válik a technológia, a politika vagy más tényezők miatt. A disztópikus témák gyakoriak a science fiction és fantasy irodalomban, ill. filmekben.

Példamondat:

  • George Orwell "1984" című regénye egy disztópikus társadalmat ábrázol, ahol az emberek a kormány teljes ellenőrzése alatt állnak .
  • A gombák jelenlegi tudásunk szerint nem képesek úgy elpusztítani az emberi szervezetet, ahogy a Last of Us című disztópikus filmsorozat történetében.
  • Sok fiatal felnőtt irodalom foglalkozik a disztópikus jövőképekkel, bemutatva, hogyan küzdenek a fiatal hősök egy elnyomó rendszer ellen.

Eredet: A "disztópikus" szó a görög "dys-" (rossz, nehéz) előtagból és a "topos" (hely) szóból ered, tehát szó szerinti jelentése 'rossz hely'. Az "utópia" szó ellentéteként használják, amely egy ideális, tökéletes társadalmat ír le. Az utópia és disztópia fogalmai az irodalomban és a társadalomkritikában a 19. század óta léteznek, és azóta fontos eszközök a társadalom jövőbeli lehetőségeinek és veszélyeinek elemzésében.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: disztópikus jelentése magyarul

Vidanet banner