1. elosztás, szétosztás
  2. (gazdaság) elosztás, szétosztás, felosztás → áruk vagy szolgáltatások elosztása, vásárlókhoz történő eljuttatása, ill. forgalmazása
  3. (informatika) terjesztés → a felhasználó számára gondosan összeválogatott komplett csomag, ami tartalmazza az operációs rendszert és a felhasználói programokat
  4. (nyelvtan) nyelvi formák megoszlása → egy adott nyelvi elem összes lehetséges környezete az adott nyelvi szinten
  5. (matematika) eloszlás → függvény általánosítás és ezzel kapcsolatos elmélet

A "disztribúció" szó elsősorban az elosztás és szétosztás folyamatára utal. Különböző területeken használják, például az üzleti életben, ahol az áruk és szolgáltatások eljuttatását jelenti a fogyasztókhoz. Emellett a matematikában és a statisztikában is fontos szerepe van, ahol az adatok eloszlását vizsgálják.

Példamondat:

  • A vállalat hatékony disztribúciós hálózatot épített ki, hogy gyorsan és megbízhatóan juttassa el termékeit a vásárlókhoz.
  • Az új film disztribúcióját világszerte számos mozi és streaming szolgáltató végzi.
  • A statisztikai elemzés során megvizsgáltuk az adatpontok disztribúcióját, hogy megértsük az eloszlásukat és szórásukat.
  • Amikor egy áru elkészül, akkor a disztribúció révén jut el egészen a fogyasztási helyig, vagyis a vásárlóig.
  • A mindenre kiterjedő nyomozás megállapította, hogy a kiterjedt bűnhálózat Koszovó és Szerbia területéről csempészte a kábítószert Bécsbe, ahonnan ismételt disztribúció után került a kábítószer a szomszédos országokba, így Magyarországra is. (forrás: blikk.hu)
  • A Linux nevű operációs rendszerhez számos disztribúció érhető el. Akad olyan, melynek célja, hogy mindig a lehető legfrissebb szoftvereket szállítsa, míg mások jól kitesztelt, stabil, ám emiatt kissé elavult csomagokat szállítanak.

Eredet: A "disztribúció" szó a latin "distributio" kifejezésből származik, amely a "distribuere" (szétosztani, elosztani) igéből ered. A latin szó az "dis-" (szét) és "tribuere" (adni) elemekből áll össze.

Rokon értelmű szavak: elosztás, szétosztás, terjesztés, forgalmazás, kiosztás.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: disztribúció jelentése magyarul

Vidanet banner