Idegen szavak szótára

duende jelentése

Duende jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ duende jelentése közérthetően itt.
  1. (művészet, különösen flamenco) szenvedélyes előadóművészet → egy különleges érzelmekkel teli állapot, amelyet az előadóművészek, különösen a flamenco művészei érnek el, amikor teljes mértékben átadják magukat a művészetüknek
  2. (spanyol mitológia) házi szellem, kobold → spanyol néphiedelem szerinti természetfeletti lény, ami tréfát űz az emberekkel vagy megtréfálja őket

A "duende" fogalmát gyakran használják a flamenco világában, ahol az az intenzív érzelmi kifejezést és a mély érzelmek átadását jelenti az előadás során. Ez egy olyan pillanat, amikor az előadó teljesen egyesül a zenével és a táncsal, és az előadás magával ragadó és erőteljes érzelmeket vált ki a közönségből. A duende szót használják arra is, hogy leírják azt az egzotikus, varázslatos vonzerőt vagy "lélektől lélekig" érő hatást, amit a legnagyszerűbb művészi előadások sugároznak.

Példamondat:

  • A táncos duendéje mindenkit magával ragadott a koncerten.
  • A gitáros olyan duendével játszott, hogy a hallgatóság a műsor végén állva tapsolt.
  • A spanyol kultúrában a duende egy természetfeletti lény, aki csínytevései által ismert.

Eredet: A "duende" szó spanyol eredetű, és a latin "dominus" szóból (ami 'úr', 'tulajdonos' jelentéssel bír) származik. A művészeti értelemben vett duende koncepcióját Federico García Lorca spanyol költő tette népszerűvé, aki kiemelte annak fontosságát a flamenco és más művészi előadásokban.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: duende jelentése magyarul