Idegen szavak szótára

ESG jelentése

ESG jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ ESG jelentése közérthetően itt.
  1. (rövidítés, gazdaság) környezeti, társadalmi és irányítási tényezők, amelyek a fenntartható és etikus befektetési döntések alapját képezik

Az ESG (Environmental, Social, and Governance) a környezeti, társadalmi és irányítási tényezőkre utal, amelyeket a befektetők és vállalatok figyelembe vesznek a fenntartható és etikus döntések meghozatala során. Az ESG célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából tárgyilagosan ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek (cégek, vállalatok, országok) tevékenységét. Az ESG alapvetően három fő területre összpontosít: környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) kérdésekre.

A környezeti tényezők közé tartoznak például a klímaváltozás, az energiafelhasználás, a szennyezés és a természeti erőforrások használata. A társadalmi tényezők a munkaerő-felvétel, a munkakörülmények, az emberi jogok és a közösségi felelősségvállalás kérdéseit ölelik fel. A vállalatirányítási tényezők pedig a vállalatvezetés, az etikus üzleti gyakorlatok és a kockázatkezelés területeire terjednek ki.

Az ESG célja tehát az, hogy elősegítse a fenntarthatóbb és hosszabb távú gondolkodásmódot a vállalatok és befektetők körében. Az ESG megközelítés a rövidtávú profitmaximalizáló gondolkodásmódot felváltva az etikus és fenntartható profitmaximalizálásra ösztönzi a szereplőket. Ezzel hozzájárul a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási problémák megoldásához, és segíthet a hosszú távú értékteremtésben.

Példamondat:

  • Az ESG alapú befektetés során a befektetők olyan vállalatokba fektetnek, amelyek megfelelnek a környezeti, társadalmi és irányítási kritériumoknak.
  • A vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ESG tényezők figyelembevételére, hogy növeljék versenyképességüket és vonzerejüket a befektetők számára.
  • Az ESG mutatók segítenek a befektetőknek értékelni, hogy egy vállalat mennyire felelős a környezeti és társadalmi kérdésekben, valamint az átlátható és etikus irányítás terén.

Eredet: Az ESG egy angol rövidítés, mely az Environmental (→ környezeti ), Social (→ társadalmi), és Governance (→ irányítás) szavak kezdőbetűiből jött létre. A koncepció a 2000-es évek elején kezdett elterjedni a befektetési világban, amikor a fenntartható és társadalmilag felelős befektetési stratégiák egyre nagyobb figyelmet kaptak.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: ESG jelentése magyarul

Vidanet banner