1. erkölcsi elvek rendszere (→ amelyek a helyes és helytelen cselekedetek megkülönböztetését szabályozzák)
  2. (filozófia) erkölcstan → az erkölcsi normák és elvek rendszerének tanulmányozása

Az etika egy filozófiai ág, amely az erkölcsi normák, elvek és értékek tanulmányozására koncentrál. Az etika célja annak meghatározása, hogy milyen cselekedetek tekinthetők helyesnek vagy helytelennek, és milyen alapelvek alapján hozzuk meg ezeket az ítéleteket. 

Példamondat:

  • Az orvosoknak az etikai elvek szerint kell cselekedniük, hogy a betegek érdekeit védelmezzék és a gyógyulást elősegítsék.
  • Az etika segít abban, hogy értelmezzük a helyes és helytelen cselekedetek közötti különbséget, és olyan döntéseket hozzunk, amelyek összhangban vannak az erkölcsi értékekkel.
  • A vállalatok etikai felelőssége a társadalom és a környezet iránt egyre fontosabbá válik a fenntartható gazdasági növekedés szempontjából.

Eredet: Az "etika" szó a görög "ethos" (szokás) szóból ered, amely az erkölcsi normák és elvek tanulmányozását jelenti. A magyar nyelvben az "etika" szó a görög eredetű szavakból került átvételre, és ugyanezt a jelentést hordozza.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: etika jelentése magyarul

Vidanet banner