Idegen szavak szótára

export jelentése

Export jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ export jelentése közérthetően itt.
  1. árukivitel →  áruk vagy szolgáltatások másikba történő szállítása kereskedelmi céllal
  2. külföldre szállított áru

Az export a nemzetközi kereskedelem alapvető eleme, amely lehetővé teszi az országok számára, hogy saját termékeiket és szolgáltatásaikat külföldi piacokon értékesítsék. Az exportáló országok gyakran specializálódnak bizonyos áruk vagy szolgáltatások előállítására, amelyeket aztán más országokba szállítanak. Az export tevékenység fontos szerepet játszik a nemzetgazdaságok növekedésében, a foglalkoztatásban és a külkereskedelmi mérleg alakulásában. Az export ellentéte az import (→ külföldről történő árubehozatal).

Példamondat:

  • Csökken az Oroszországba irányuló export a nyugati szankciók miatt.
  • A magyarországi csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be az európai piacon, így kis túlzással elmondható, hogy fél Európa magyar csemegekukoricát fogyaszt. (forrás: blikk.hu)
  • Évről évre növekszik a magyar mangalica export, a legtöbbet malacot Spanyolországba szállítjuk.

Eredet: Az "export" szó a latin "exportare" ige (kivinni, exportálni) származéka, ahol az "ex-" (ki-) előtag és a "portare" (vinni, szállítani) ige összetételéből áll. 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: export jelentése magyarul