Idegen szavak szótára

externália jelentése

Externália jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ externália jelentése közérthetően itt.
  1. (közgazdaságtan) külső (gazdasági) hatás → valamilyen (gazdasági) tevékenység által okozott nem szándékos pozitív vagy negatív hatás

Az externália egy piaci szereplő tevékenysége által okozott olyan gazdasági hatás, mely kedvezően vagy éppen kedvezőtlenül befolyásolja egy másik piaci szereplő tevékenységét. Az externália jelentkezhet fogyasztói vagy termelési oldalon. 

Példamondat:

  • A pozitív termelési externália tipikus példája a méhész, akinek a méhei a méz begyűjtésekor beporozzák a környező gyümölcsösök fáit, ami jobb termést hoz.
  • Pozitív fogyasztói externáliaként jelentkezik az, amikor az utcában egy házat valaki felújít, ezzel pedig növeli a környék házainak értékét is.
  • Tipikus negatív termelési externália egy gyár által okozott környezetszennyezés.
  • A negatív fogyasztói externáliák közé sorolható például az a szomszéd, aki este hangosan hallgatja a zenét, ami zajszennyezésként jelentkezik a többi lakó számára.

Eredet: Az externália szó latin eredetű, az externus jelentése magyarul 'külső'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: externália jelentése magyarul

Vidanet banner