Idegen szavak szótára

frusztrált jelentése

Frusztrált jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ frusztrált jelentése közérthetően itt.
  1. (pszichológia) akadályozott, gátlásos, kudarcos  → akadályoztatásból, gátlás vagy kudarcélményből fakadó érzelmi állapot miatt kialakuló érzés, amikor valaki nem képes elérni a céljait vagy kielégíteni a vágyait, ami gyakran ingerlékenységhez, szorongáshoz vagy levertséghez vezet
  2. (általános) csalódott és/vagy elégedetlen → a várt vagy remélt eredmények elmaradásából fakadó érzést átélő

A "frusztrált" kifejezés egy személy olyan állapotát írja le, amelyben érzelmileg negatívan érintett azáltal, hogy nem képes elérni a kívánt célokat, vágyakat vagy elvárásokat. Ez az érzés gyakran előfordul, amikor az egyén akadályokba ütközik, vagy ha valami - akár saját gátlásossága - megakadályozza a céljai elérését. A frusztráció számos helyzetben jelentkezhet, és hatással lehet az egyén hangulatára, viselkedésére és általános jólétére.

Példamondat:

  • Az új szoftver telepítésekor frusztráltnak éreztem magam, mert folyamatosan hibákba ütköztem.
  • Sok diák frusztráltnak érzi magát, amikor nem éri el a kívánt eredményeket a vizsgáikon.
  • A munkahelyi előléptetés elmaradása frusztrációt okozhat azokban, akik keményen dolgoztak a céljaik elérése érdekében.

Eredet: A "frusztrált" szó a latin "frustratus" (meghiúsult, csalódott) szóból származik. Ez a kifejezés azt az érzést tükrözi, amikor valaki nem képes teljesíteni a vágyait vagy céljait, ami gyakran negatív érzelmi reakciókhoz vezet. A pszichológiában és a mindennapi nyelvhasználatban egyaránt gyakori kifejezés a frusztrációval kapcsolatos érzelmek és tapasztalatok leírására.

 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: frusztrált jelentése magyarul

Vidanet banner