Idegen szavak szótára

homoesztázis jelentése

Homoesztázis jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ homoesztázis jelentése közérthetően itt.
  1. (biológia) az élő szervezetek állandó egyensúlya → az élő szervezeteknek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amellyel saját maguk biológiai állandóságát biztosítják

A homoesztázis olyan folyamat, amely során az élő szervezetek fenntartják belső környezetük állandó egyensúlyát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például állandó hőmérsékleten, sav-bázis egyensúlyban, pH-értéken, elektrolit- és vízháztartásban tartják a szervezetet. A homoesztázis az élettani folyamatok szabályozásának alapja, amely fontos az élőlények számára a túléléshez és egészségük megtartásához.

Példamondat:

  • Az emberi testnek különböző mechanizmusai vannak a homoesztázis fenntartására, például a hőszabályozó rendszer, a vesék és az endokrin rendszer.
  • Az élőlények a környezetükben bekövetkező változásokra reagálnak, hogy fenntartsák a belső homoesztázist.
  • Ha az élőlények nem képesek fenntartani a homoesztázist, akkor az egészségromláshoz vagy akár életveszélyes állapothoz vezethet.

Eredet: A homoesztázis szó görög eredetű, az homoios jelentése "azonos" vagy "hasonló", míg a stasis jelentése "állapot" vagy "álló helyzet". 

Forrás: jelentese.hu

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: homoesztázis jelentése magyarul