Idegen szavak szótára

in vino veritas jelentése

In vino veritas jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ in vino veritas jelentése közérthetően itt.
  1. (közmondás) borban az igazság → az ittas ember őszinte

Az in vino veritas egy latin közmondás, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy "a borban az igazság". A kifejezés arra utal, hogy az emberek hajlamosak őszintébbek és nyíltabbak lenni, amikor alkoholt fogyasztanak, mivel az alkohol oldja a gátlásokat. Ez a közmondás azt sugallja, hogy a valódi szándékok és érzések gyakran kerülnek felszínre kerülnek, amikor valaki részeg.

Példamondat:

  • A barátom a bulin elárulta a titkát, mert az alkohol hatására elveszítette a kontrollt, így megint kiderült, hogy in vino veritas.
  • Az üzleti vacsorán igaznak bizonyult az in vino veritas, hiszen a tárgyalások során a felek sokkal őszintébben beszéltek egymással a bor elfogyasztása után.
  • In vino veritas: a családi összejövetelen a nagynéni megmondta a véleményét a rokonokról, miután túl sok bort ivott.

Eredet: Az "in vino veritas" kifejezés latin eredetű, és a rómaiak használták ebben a formában. A közmondás ötlete azonban még régebbre nyúlik vissza, a görög filozófus Alkaioszhoz, aki hasonló gondolatot fejezett ki: "Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια" (En oinōi alētheia), ami szintén azt jelenti, hogy "a borban az igazság". A magyar nyelvben az "in vino veritas" közmondás a latin eredetű szavakból került átvételre.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: in vino veritas jelentése magyarul

Vidanet banner