Idegen szavak szótára

in flagranti jelentése

In flagranti jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ in flagranti jelentése közérthetően itt.
  1. (általános) a bűn elkövetése közben, a tett pillanatában  → valamilyen bűn elkövetése közben (rajtakapva) 
  2. (jog) tettenérés → bűncselekmény tettesének vagy tettestársának rajtakapása az elkövetés közben

Az "in flagranti" kifejezés azt jelenti, hogy valakit egy cselekmény, általában bűncselekmény elkövetése közben kapnak el. Gyakran használják a rendőrség vagy a jogi szakemberek körében, de a köznyelvben is előfordul. A kifejezés kifejezi azt a pillanatot, amikor a cselekmény elkövetésének ténye egyértelmű és megcáfolhatatlan. Ezzel a szóval még így is találkozhatsz: inflagranti

Példamondat:

  • Zsuzsa korábban ért haza és ekkora in flagranti kapta rajta férjét, amint a legjobb barátnőjével csalja.
  • A betörőt in fraganti kapták el a lakásban, amikor éppen fúrni kezdte a nagy becsben őrzött családi ékszereket tartalmazó széfet.
  • A tolvajt in flagranti kapták el, amint kibújt az ablakon a lopott tárgyakkal.
  • Az ügyvéd azt állította, hogy az ügyfele nem bűnös, mert nem érték tetten in flagranti.
  • A rendőrség egy titkos művelet során in flagranti fogta el a kábítószer-kereskedőket.

Eredet: Az "in flagranti" kifejezés a latin "in flagrante delicto" rövidítése, amely szó szerint azt jelenti, 'a bűncselekmény lángolása közben'. Az eredeti kifejezés a római jogban használt kifejezés, amely arra utalt, hogy valakit egy bűncselekmény elkövetése közben értek tetten. Az "in flagranti" változat a kifejezés modern, egyszerűsített formája.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: in flagranti jelentése magyarul