Idegen szavak szótára

infektológia jelentése

Infektológia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ infektológia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvostudomány) fertőző betegségek tudománya → az orvostudomány azon ága, amely a fertőző betegségekkel, azok megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik
  2. (orvosi) fertőző betegségek kezelése → a klinikai orvoslás területe, amely a fertőző betegségek gyógyításával foglalkozik

Az infektológia az orvostudomány azon ága, amely a fertőző betegségekkel, azok megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Az infektológusok különösen azon betegségekkel foglalkoznak, amelyeket baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták okoznak. A gyakorlati orvoslás területén az infektológia a fertőző betegségek gyógyításával foglalkozik.

Példamondat:

  • A koronavírus-járvány idején infektológia területén dolgozó szakorvosok többsége az új járvány megfékezésére törekedett.
  • Az infektológia területén végzett kutatások nagyban hozzájárulnak az új oltások és gyógyszerek fejlesztéséhez.
  • Az infektológiai osztályon dolgozó orvosok és ápolók nélkülözhetetlenek a fertőző betegségekkel küzdő betegek ellátásában.

Eredet: Az "infektológia" szó az "infektio" latin szóból (magyarul: fertőzés) és a görög "-logia" végződésből származik, ami 'tanulmány', 'tudomány' jelentésű. Tehát az infektológia szó jelentése a 'fertőzések tudománya'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: infektológia jelentése magyarul

Vidanet banner