Idegen szavak szótára

infláció jelentése

Infláció jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ infláció jelentése közérthetően itt.
  1. pénzromlás, a pénz gyors elértéktelenedése → az árszínvonal tartós emelkedése, a pénz vásárlóerejének romlása mellett

Akkor beszélünk inflációról, ha az árszínvonal tartósan emelkedik, miközben a pénz vásárlóereje csökken. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy idén többet kell fizetnünk 1 kg kenyérért mint tavaly, vagyis a pénzünk idén kevesebbet ér, mint az előző évben.

Az infláció jelentése magyarul, példamondattal:

  • 2021 áprilisában Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai uniós országok közül. Nálunk 5,2 százalékos volt a pénzromlás üteme, a lengyeleknél 5,1, a harmadik helyen álló Luxemburgban viszont már csak 3,3.
  • 15 éve nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022 februárjában.

Az infláció szó latin eredetű: eredetileg orvosok használták, a felfúvódást jelentette. Ma már az infláció a pénz romlására (a pénz felpuffadására) utal. 

Forrás: Blahó Miklós: Tanszótár, jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: infláció jelentése magyarul