Idegen szavak szótára

kantáta jelentése

Kantáta jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kantáta jelentése közérthetően itt.
  1. (zene) énekes zenei műfaj → zenemű, amely szólóénekesekre, kórusra és zenekarra íródott
  2. (zene 2) egy vagy több tételből álló, általában vallási vagy világi témájú kompozíció → előadása lehet templomi szertartások része vagy koncertmű

A kantáta egy vokális zenei műfaj, amely eredetileg a 17. században jelent meg, és azóta számos változaton ment keresztül. Kezdetben vallási témájú művekre utalt, de később a világi témájú kompozíciók is beletartoztak a műfajba. A kantáták általában egy adott történetet vagy tematikát dolgoznak fel, és az előadásuk során a zene és a szöveg szorosan összefonódik, hogy kifejezzenek egy különleges érzelmi állapotot vagy üzenetet. A kantáta műfaja lehetővé teszi a zeneszerző számára, hogy kifejezze zenei tehetségét és képességét a komplex kompozíciók létrehozásában, amelyek gazdag textúrájúak és mély érzelmeket közvetítenek.

Példamondat:

  • Johann Sebastian Bach számos kantátát komponált, amelyek ma is az egyházi zene kiemelkedő darabjai közé tartoznak.
  • A karácsonyi kantáta előadása hagyományos része a decemberi koncerteknek, ahol a zene ünnepi hangulatot teremt.
  • A barokk korban a kantáta volt az egyik legnépszerűbb zenei forma, amely kifejezte a kor szellemiségét és vallásosságát.

Eredet: A "kantáta" szó az olasz "cantata" szóból származik, amelynek jelentése 'énekelt' vagy 'elénekelt'. Ez a megnevezés arra utal, hogy a műfaj lényegében a zene és a szöveg ötvözete, ahol az ének a központi elem. A kantáta műfaja a barokk korban (kb. 1600-1750) érte el fénykorát, különösen Bach munkásságában, aki több mint 200 egyházi kantátát komponált. Azóta is fontos zenei forma maradt, amelyet különböző zeneszerzők használnak az üzenetek átadására és az érzelmek kifejezésére.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kantáta jelentése magyarul

Vidanet banner