Idegen szavak szótára

kapitalizmus jelentése

Kapitalizmus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kapitalizmus jelentése közérthetően itt.
  1. (gazdaság) piacgazdaság → olyan gazdasági rendszer, melyben a termelőeszközök túlnyomó része magántulajdonban van és a haszon érdekében történő termelés, elosztás, illetve a termékek és szolgáltatások piaci alapon valósulnak meg
  2. (társadalomtudomány) tőkeközpontú társadalom → olyan társadalomi berendezkedés, ahol a tőke felhalmozása és a befektetések megtérülése a fő cél

A kapitalizmus egy gazdasági és társadalmi rendszer, amely a piaci mechanizmusokon, a versenyen és a magántulajdonon alapul. A kapitalizmusban a vállalkozások és az egyének szabadon dönthetnek arról, mit termeljenek, hogyan és mennyiért adják el a termékeket és szolgáltatásokat. A kapitalista rendszerben a gazdasági tevékenységek motivációját jellemzően a profit és a piaci siker jelenti.

Példamondat

  • A kapitalizmus alapeleme a tőke, ami lehet pénz, vagy akár tudás is (szellemi tőke).
  • A kapitalizmusban a vállalkozás által befektetett tőke hasznot termelhet, ami az adók megfizetése utána a vállalkozás tulajdonosáé.
  • A kapitalizmus fontos ismérve a szabad piac, melyben egy termék ára a kereslet és kínálat alapján dől el, s melybe az állam nem szól bele.
  • A kapitalizmust sokszor a szocializmussal állítják szembe, utóbbi elítéli a magántulajdont és azt a kizsákmányolás legfőbb eszközének tartja.
  • A kapitalizmusban a föld is szabadon adható-vehető, a feudalizmusban a föld kizárólag a nemesség tulajdona lehet, míg a szocializmus fő ismérve, hogy a föld köztulajdon.

Eredet: A kapitalizmus latin eredetű szó: capitalis jelentése → „fej” (az ókorban a gazdagságot a magántulajdonban lévő marhák fejének számával mérték).

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kapitalizmus jelentése magyarul