Idegen szavak szótára

kleptokrácia jelentése

Kleptokrácia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kleptokrácia jelentése közérthetően itt.
  1. lopás alapú társadalom olyan politikai rendszer, melyben jellemző és szinte már elfogadott a lopás, ami a politikusokhoz közelálló oligarchák révén valósul meg

A kleptokrácia jelentése magyarul, példamondattal:

  • A kleptokráciában a kleptokrata kormányfő célja, hogy a társadalom szolgálata helyett a politikai vezetők és a hozzájuk közelálló oligarchák folyamatos gazdagodását szolgálja.
  • A The New York Times újságírója Magyarország 2022-ben ismét megválasztott miniszterelnökének, Orbán Viktornak a rendszerét kleptokráciának nevezte.
  • Remélhetőleg az Európai Unió nem fogja hagyni, hogy Magyarországon tovább sérüljön a jogállamiság és az ország tovább csússzon a kleptokrácia irányába.

A kleptokrácia szó görög eredetű: kleptész jelentése → 'tolvaj' + kratosz jelentése → 'hatalom', 'uralom', 'uralmi rendszer', 'uralomban részesedő réteg'

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kleptokrácia jelentése magyarul

Vidanet banner