Idegen szavak szótára

kleptokrata jelentése

Kleptokrata jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kleptokrata jelentése közérthetően itt.
  1. hatalmával visszaélő tolvaj vezető → olyan vezető, aki a hatalmát arra használja, hogy saját magát és környezetét akár a közpénzek ellopása révén gazdagítsa

A kleptokrata kifejezés azokra a vezetőkre, ill. politikusokra utal, akik a hatalmukat arra használják, hogy saját maguknak és szövetségeseiknek juttassanak előnyöket, gyakran a közpénzek vagy a köz javainak ellopásával. Ez gyakran olyan környezetben fordul elő, ahol a korrupció széles körben elterjedt, és a vezetőknek nagy a befolyásuk a gazdasági és politikai erőforrások felett.

Példamondat:

  • A kleptokraták gyakran nagy vagyonokat halmoznak fel az állami erőforrásokkal való visszaélés révén.
  • A kleptokrácia sajnos még mindig létezik néhány országban, ahol a kleptokrata vezetők nagy befolyással bírnak és korlátozottak a demokráciában fontos fékek és egyensúlyok rendszerét.

Eredet: A "kleptokrata" szó a görög "kleptes" (→ tolvaj) és "kratos" (→ hatalom) szavakból származik, ami összefonódva azt jelenti, hogy "a tolvaj hatalma". Ez a kifejezés a 20. században vált széles körben elterjedtté, hogy leírja azokat a vezetőket, akik visszaélnek a hatalmukkal a saját gazdagodásuk érdekében.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kleptokrata jelentése magyarul