1. (társadalom, politika) osztályok nélküli társadalmi rendszer, melyben mindenki a szükségleteinek megfelelően részesül a közös javakból → olyan politikai és gazdasági rendszer, amelyben az állam tervezi és irányítja a termelést, a források és a jövedelem egyenlő elosztására törekszik, s ezzel az osztályok eltörlését célozza

A kommunizmus egy politikai és gazdasági rendszer, amely az állam által irányított és tervezett termelésre, a források és a jövedelem egyenlő elosztására, valamint az osztályok eltűnésére törekszik. A kommunizmus elmélete szerint a társadalom egyenlősége és igazságossága a magántulajdon megszüntetése és a közösségi tulajdon bevezetése révén érhető el. A kommunizmus gyakran társul a marxizmussal és a leninizmussal, amelyek filozófiai alapokat nyújtanak a kommunista politikai rendszerek számára.

Példamondat:

  • A kommunizmus szerint a munkásosztály forradalma révén lehet elérni a társadalmi egyenlőséget és az osztályok megszűnését.
  • A Szovjetunió kommunista rendszere a világtörténelem egyik legismertebb példája a kommunizmus gyakorlatba való átültetésére.
  • Minden olyan országban, ahol a kommunizmus elveit követték, általában csorbultak a szabadságjogok, és komoly gazdasági nehézségek jelentkeztek.

Eredet: A "kommunizmus" szó a latin "communis" szóból ered, ami "közös" vagy "osztozó" jelentésű.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kommunizmus jelentése magyarul

Vidanet banner