Idegen szavak szótára

konklávé jelentése

Konklávé jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ konklávé jelentése közérthetően itt.
  1. (vallás) pápaválasztó gyűlés → a Római Katolikus Egyházban a pápa megválasztására összehívott bíborosok zárt ajtók mögötti gyűlése
  2. (általános) zárt tanácskozás → bármilyen zárt ajtók mögötti, titkos vagy privát jellegű tanácskozás vagy értekezlet

A konklávé a bíborosoknak a külvilágtól teljesen elzárt gyűlése, melynek során megválasztják a következő pápát. A konklávé jelentheti azt a helyet is, ahol ez a pápaválasztó gyűlés történik. 

A konklávé szó jelentése arra utal, hogy a pápát választó testületet befogadó helyiséget kulcsra zárják (a latin cum [-val, -vel] és clavis [kulcs] szavakból). A helyiséget egy időben be is falazták, hogy a döntés ne húzódjon el és azt mások ne befolyásolhassák.

A konklávé jelentése példamondattal:

  • Hamarosan kezdődik a konklávé, a pápaválasztó bíborosok holnap hajnalban elindulnak a Sixtus-kápolnába, ahol leteszik a titoktartási esküt, majd a várakozások szerint megtartják az első szavazást.
  • A konklávé befejezését követően fehér füst jelzi, hogy új pápa került megválasztásra.
  • A vállalat vezetői egy konklávéhoz hasonló zárt ülést tartottak a cég jövőjéről döntve.

Eredet: A "konklávé" szó a latin "cum clave" kifejezésből származik, amely szó szerint 'kulccsal' jelentéssel bír, utalva arra, hogy a bíborosokat bezárják, amíg döntésre nem jutnak.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: konklávé jelentése magyarul

Vidanet banner