1. (üzlet, gazdaság) versenytárs → olyan személy vagy vállalat, aki vagy ami ugyanazon a piacon tevékenykedik és versenyben áll másokkal az ügyfelek, piaci részesedés vagy források megszerzéséért
  2. (általános) vetélytárs → valaki, aki ugyanazon a területen vagy tevékenységben verseng másokkal, például sportban, tudományban vagy művészetben

A konkurens fogalma általában a piaci verseny vagy bármilyen versenykörnyezet kontextusában jelenik meg, ahol az egyének vagy szervezetek egymással versenyeznek valamilyen cél eléréséért. A konkurens lehet egy vállalat egy másik vállalattal szemben, egy sportoló más sportolókkal szemben, vagy egy jelölt más jelöltekkel szemben egy választáson.

Példamondat:

  • A vállalat új stratégiát dolgozott ki a piacvezető konkurenssel szemben.
  • Az olimpiai bajnoknak számos erős konkurense volt a döntőben.
  • A tenderen több konkurens is indult, így a nyertes kiválasztása nehéz feladat volt.

Eredet: A "konkurens" szó a latin "concurrere" igéből származik, ami 'együtt futni' vagy 'versenyezni' jelentéssel bír. A "con-" előtag 'együtt'-et, míg a "currere" 'futni'-t jelent, tehát a teljes kifejezés olyan személyekre vagy szervezetekre utal, akik egy cél felé együtt haladnak vagy versenyeznek.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: konkurens jelentése magyarul

Vidanet banner