Idegen szavak szótára

kurátor jelentése

Kurátor jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kurátor jelentése közérthetően itt.
  1. gondnok, felügyelő
  2. (művészet, múzeológia) kiállításokat, gyűjteményeket rendező és gondozó szakember → felelős a műtárgyak kiválasztásáért, rendezéséért és megőrzéséért
  3. (média) tartalomgyűjtő és -rendező személy → válogatja és összeállítja az információkat, cikkeket, képeket stb. a közönség számára
  4. (jog) alapítványi gondnok
  5. (jog 2) gyám
  6. (vallás) református egyházközségi gondnok

A kurátor elsősorban olyan szakember, aki múzeumokban, galériákban vagy más kulturális intézményekben dolgozik, és felelős a kiállítások, gyűjtemények szervezéséért és gondozásáért. A kurátori munka magában foglalja a műtárgyak kiválasztását, rendezését, a kiállítások tematikus kialakítását, valamint a műtárgyak megőrzését és karbantartását. Az online médiában és a tartalomgyártásban a kurátor olyan személy, aki összegyűjti, válogatja és rendszerezi az információkat, híreket, cikkeket, képeket, hogy azok érdekesek és relevánsak legyenek a közönség számára.

Példamondat:

  • A múzeum kurátora figyelmesen válogatta ki a műalkotásokat a közelgő kiállításhoz.
  • Egy jó online kurátor képes olyan tartalmakat összeállítani, amelyek megfogják az olvasók figyelmét.
  • Pityu a kiállítás kurátoraként mélyen elmerült az adott téma kutatásában, hogy minél átfogóbb képet adhasson a látogatóknak.

Eredet: A "kurátor" szó a latin "curator" szóból származik, ami 'gondozó', 'gondnok' vagy 'felügyelő' jelentéssel bír. Eredetileg a jogi és adminisztratív kontextusban használták, de később kiterjedt a művészeti és kulturális területekre is.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kurátor jelentése magyarul