Idegen szavak szótára

laterális jelentése

Laterális jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ laterális jelentése közérthetően itt.
  1. oldalsó, oldalirányú, oldal- → olyan helyzet, irány vagy elhelyezkedés, amely valaminek az oldalán található vagy az oldalra irányul
  2. (nyelvtan) a szájüreg oldalsó részén képzett hang

A "laterális" jelző általában az oldalirányú pozíciókat vagy mozgásokat jelöli az anatómiában, építészetben, sportban és más területeken. Az anatómiában például a laterális struktúrák az emberi test középvonalától távol esnek. A sportban a laterális mozgások az oldalirányú helyzetváltoztatásokat jelentik.

Példamondat:

  • Az orvosok a zárójelentésben az irányok megkülönböztetésére gyakran használják a laterális kifejezést, ami mindig a test valamelyik oldalára vonatkozik (bal laterális esetén a test bal oldalára, jobb laterális esetén pedig a test jobb oldalára).
  • Egy híres pszichológus a hagyományos, lépésről lépésre haladó vertikális (függőleges) gondolkodásmóddal szemben az eredményeket ugrásszerűen elérő laterális (oldalirányú) gondolkodásra sarkallja az embereket.
  • Orvosi szóhasználatban a laterális ellentéte a mediális, vagyis középső.

Eredet: A "laterális" szó a latin "lateralis" kifejezésből származik, ami 'az oldalhoz tartozó' vagy 'oldali' jelentéssel bír. Ez a kifejezés az ugyancsak latin "latus" (oldal) szóból ered, és különböző tudományos és szakmai területeken használják az oldalirányú vagy oldalsó helyzetek, irányok leírására.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: laterális jelentése magyarul