Idegen szavak szótára

lupusz jelentése

Lupusz jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ lupusz jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) autoimmun betegség → egy olyan betegség, amelyben az immunrendszer tévesen megtámadja a saját szöveteit és szerveit

A lupusz egy autoimmun betegség, amely többféle formában létezik, de leggyakoribb a szisztémás lupusz eritematózusz (SLE). Mivel a betegség eredményeként  az immunrendszer – a saját szöveteinek hibás felismerése miatt – a saját szöveteit támadja meg, magas számmal túlburjánzott felesleges fehérvérsejteket termel. A lupusz tünetei nagyon eltérőek lehetnek attól függően, hogy az immunrendszer melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a kimerültség, láz, fogyás vagy elhízás, ízületi fájdalom, merevség és duzzanat, az arcon és az orrháton kialakuló vörös, pillangó alakú kiütés, léziók a bőrön, szájsebek, hajhullás, ujjak és lábujjak elfehéredése vagy elkékülése hidegben vagy stressz hatására, ami Raynaud-szindrómára utalhat, légszomj, mellkasi fájdalom, száraz szemek, szorongás, depresszió, valamint memóriazavar. 

Példamondat:

  • A lupus kialakulásának pontos okát nem ismerjük, de feltehetően genetikai, hormonális és környezeti tényezők együttes hatása okozza az immunrendszer rendellenes működését.
  • A lupusz diagnosztizálása nehéz lehet, mert a tünetek más betegségekre is utalhatnak.
  • Az orvos lupuszt állapított meg a betegnél, miután több különböző tünet jelentkezett.
  • A lupusz kezelése általában gyógyszerekkel és életmód-változtatással történik, hogy csökkentsék a gyulladást és a tüneteket.

Eredet: A "lupusz" szó a latin "lupus" szóból származik, ami 'farkast' jelent. A betegséget valószínűleg a lupusz szóval azért azonosították, mert egyes esetekben a bőrön megjelenő kiütések hasonlítanak a farkas által okozott harapásokhoz. A lupusz egy összetett és változatos tünetekkel járó autoimmun betegség, amely a modern orvostudományban is jelentős kihívást jelent.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Egészségvonal: Lupus

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: lupusz jelentése magyarul