Idegen szavak szótára

manifesztum jelentése

Manifesztum jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ manifesztum jelentése közérthetően itt.
  1. (politika, társadalom) nyilatkozat, kiáltvány → egy csoport vagy személy nyilvánosan közzétett írása, amelyben világosan kifejtik eszméiket, céljaikat és szándékaikat
  2. (művészet, kultúra) művészeti irányzatok kinyilvánítása → művészek vagy művészeti csoportok által készített kiáltvány, amely új irányzatokat vagy stílusokat hirdet
  3. (történelem) történelmi jelentőségű írás → fontos történelmi dokumentumok, amelyek hatással voltak a társadalomra vagy politikai rendszerekre

A manifesztum egy nyilvános nyilatkozat vagy írás, amelyben egyén vagy csoport kinyilvánítja eszméit, céljait és terveit. Gyakran használják politikai, társadalmi, művészeti vagy kulturális kontextusban, mint egyfajta deklaráció, amely meghatározza egy mozgalom vagy csoport alapelveit és szándékait. Manifesztumokat történelmi alakok, művészek, írók és más befolyásos személyek is alkottak, gyakran előidézve jelentős társadalmi vagy kulturális változásokat lásd. még → manifesztáció jelentése).

Példamondat:

  • A Kommunista Kiáltvány talán a legismertebb politikai manifesztum, amely radikálisan megváltoztatta a modern társadalom politikai tájképét.
  • A futurista mozgalom manifesztuma radikális változásokat sürgetett a művészetben, elutasítva a hagyományos formákat és technikákat.
  • Az aktivista csoport egy manifesztumot adott ki, amelyben felszólítottak a környezetvédelmi politikák sürgős reformjára.
  • A Tamás által közreadott manifesztum összefoglalja a mai politikai élet visszásságait és azt, hogy mit kellene tenni mindezek ellen.
  • 1959-ben jelent meg az a híres manifesztum, amit Hundertwasset, a híres osztrák építész, festő és filozófus adott ki, s melyben kikel az építészet racionalizmusa ellen.

Eredet: A manifesztum szó latin eredetű: manfesus jelentése → 'kézzel fogható'

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: manifesztum jelentése magyarul

Vidanet banner