Idegen szavak szótára

natív jelentése

Natív jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ natív jelentése közérthetően itt.
 1. eredeti, természetes
 2. öshonos, helyben keletkezett, helyben született, veleszületett
 3. (informatika) alapból támogatott, alapból elérhető → a szoftver vagy hardver által alapból támogatott formátum, szolgáltatás, vagy funkció
 4. (informatika 2) gyári → előre telepített alkalmazás
 5. (orvosi) természetes, a természetben eredeti alakjában előforduló
 6. (nyelvészet) anyanyelvi

A natív szó többféle jelentéssel bír, általában valamit eredeti, születési, természetes vagy őshonos állapotára utal. Az informatikában a natív azt jelenti, hogy egy szoftver vagy alkalmazás eredetileg egy adott operációs rendszerhez vagy platformhoz lett fejlesztve, így azon nyútja a legjobb teljesítményt. A nyelvészetben a "natív" szót arra használják, hogy jelezzék, ha valaki anyanyelvi szinten beszél egy nyelvet.

A natív jelentése példamondattal:

 • A natív cukrok – pl. a szőlőcukor és a gyümölcscukor – természetes cukrok, hiszen megtalálhatók a gyümölcsökben és egyes zöldségekben.
 • A natív növények és állatok azok, amelyek egy adott területen őshonosan élnek, és hozzájárulnak a helyi ökoszisztéma egyensúlyához.
 • Katie natív nyelve az angol, ezért kiválóan beszéli és érti azt.
 • A legtöbb mobiltelefonon számos natív, gyárilag előre telepített alkalmazás található.
 • A Windows natív támogatást nyújt a legtöbb ismert képformátum (pl.: jpg) megtekintésére, nincs szükség külön program telepítésére.

Eredet: A "natív" szó a latin "nativus" szóból származik, amelynek jelentése magyarul "született" , ill. "születési".

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Bakos: Idegen szavak szótára

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: natív jelentése magyarul