1. olyan személy, aki nem azonosul a hagyományos nemi (férfi és nő) kategóriákkal → aki nem azonosítja magát sem kizárólag férfiként, sem kizárólag nőként

A nembináris személyek nem azonosítják magukat kizárólag nőként vagy férfiként. Akadnak például köztük olyanok, akik mindkét nem jellemzőivel azonosulnak, de az is előfordul, hogy egyik nemmel sem. A fogalomba az is belefér, hogy a nembináris személy a nemek közötti skála egy pontjával tud azonosulni. A nembináris jelző a nemek sokféleségét és összetettségét fejezi ki, ami jóval túlmutat a hagyományos bináris (férfi/nő) nemi meghatározáson.

Ezzel a szóval még így is találkozhatsz: nem bináris, nem-bináris, nembináris, non binary, nonbinary, non-binary

Példamondat:

  • Ungár Péter,  az LMP társelnöke szerint az emberek vagy férfiak, vagy nők, nembináris emberek nem léteznek.
  • Csaba nem bináris, azaz se nem nő, se nem férfi. 
  • Eminem, a híres rapper 19 éves lánya TikTok-videóban jelentette be követőinek, hogy mostantól nembináris személyként éli tovább az életét, azaz nem nőként és nem férfiként.
  • Zsuzsa nem-bináris neműként definiálta magát, azaz nem tudja elhelyezni saját magát a két nem közül az egyikhez, hanem a kettő közé teszi valahova magát.

Eredet: A nembináris angol eredetű szó: non binary jelentése → 'nem bináris' → 'nem két állapotú'.

Rokon értelmű szavak: genderkvír, agender, bigender, genderfluid.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + nembináris jelentése (angol)

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: nembináris jelentése magyarul

Vidanet banner