1. újnáci a nácizmust újjáélesztő, illetve abban hívő (mozgalom, csoport vagy személy)

A neonáci személyek és csoportok az eredeti nácizmus ideológiáját követik, amely faji felsőbbrendűséget, antiszemitizmust és erős nacionalizmust hirdet, de gyakran adaptálódnak a modern társadalmi és politikai környezethez. Sok országban az ilyen csoportok tevékenységét törvényileg tiltják vagy korlátozzák.

A neonáci jelentése magyarul, példamondattal:

  • A neonáci mozgalmak központi elemei az Adolf Hitler iránti elkötelezettség, a náci jelképek (pl.: horogkereszt) használata, valamint a nemzetiszocialista ideológia iránti maximális elkötelezettség.
  • A neonáci főbb jellemzői az erős rasszizmus (idegengyűlölet), illetve az antiszemitizmus (zsidóellenesség).
  • A neonáci csoportok szélsőséges eszméiket gyakran az interneten terjesztik.
  • A rendőrség megakadályozta a neonáci tüntetést a városközpontban.
  • Az emberi jogi szervezetek gyakran kritizálják a neonáci csoportok tevékenységét és nézeteit.
  • Hatalmas felháborodást váltott ki Berlinben egy neonáci párt egyik, közvetve a holokausztot helyeslő választási plakátja.

Eredet: A "neonáci" kifejezés a "neo-" előtag (ami 'új'-at jelent) és a "náci" szóból áll, ami a nácizmusra és annak követőire utal. A kifejezés az 1945 utáni időszakban jött létre, amikor az eredeti náci ideológiát követő csoportok és egyének újra megjelentek a társadalmi és politikai térben.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: neonáci jelentése magyarul

Vidanet banner