Idegen szavak szótára

placebo jelentése

Placebo jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ placebo jelentése közérthetően itt.
  1. gyógyszerutánzat→ gyógyszernek látszó készítmény, mely nem tartalmaz valódi hatóanyagot

A placebo célja az új, még gyógyszertárban nem kapható hatóanyagok klinikai tesztelése. Ha egy hatóanyagtól valakinek javul az állapota, de nem lehet tudni, hogy az a gyógyszerbe vetett hittől, vagy a gyógyszer valódi hatásától van, akkor érdemes kísérlethez folyamodni. Ilyenkor a betegek egyik csoportjának valódi hatóanyagot adnak, a többieknek pedig placebót – miközben egyik csoport sem tudja, hogy valódi gyógyszert kap-e vagy sem.

A hatóanyag hatása akkor tekinthető igazoltnak, ha a valódi gyógyszerrel kezelt emberek között nagyobb mértékű a javulás, mint a kontrollcsoport. 

Azt jelenséget, amikor a placebo is gyógyító hatást vált ki, placebohátasnak nevezzük.

A placebo jelentése példamondattal:

  • Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek hatékonyabbak lennének, mint bármely placebo, azaz hatóanyag nélküli készítmény.
  • Egy kutatás szerint a kávé élénkítő hatásában nemcsak a hatóanyagnak, de placebohatásnak is komoly szerep jut: az elvárásunk olyan erős, hogy még akkor is hat a kávé, ha a hatóanyag nincs is jelen.

A placebo latin szó: placebo jelentése → 'tetszeni fog'


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: placebo jelentése magyarul