1. művelt költőm tanult költő → olyan költő, aki mély műveltséggel és tudományos ismeretekkel rendelkezik, és ezekkel gazdagítja költészetét

A "poeta doctus" kifejezés az ókori irodalomban és a reneszánsz időszakában volt elterjedt, és azokat a költőket jelölte, akik magas szintű tudományos és kulturális ismeretekkel rendelkeztek. Ezek a költők gyakran használtak klasszikus allúziókat, mitológiai utalásokat és bonyolult retorikai eszközöket műveikben, így műveik nem csak szépségükkel, hanem intellektuális mélységükkel is kitűntek.

Példamondat:

  • Ovidius igazi "poeta doctus" volt, aki műveiben gyakran merített a görög és római mitológiából.
  • A reneszánsz kori költők között sokan voltak "poeta doctus"-ok, akik alaposan ismerték az antik irodalmat és filozófiát.
  • A modern irodalomban is találhatók "poeta doctus" szerzők, akik műveikben gazdagon alkalmazzák a klasszikus utalásokat és intellektuális elemeket.

Eredet: A "poeta doctus" kifejezés latin eredetű, ahol "poeta" jelentése "költő", és "doctus" jelentése "tanult", "művelt".

Rokon értelmű kifejezések: tanult költő, művelt szerző, tudós költő, intellektuális költő.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: poeta doctus jelentése magyarul

Vidanet banner