Idegen szavak szótára

pogrom jelentése

Pogrom jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ pogrom jelentése közérthetően itt.
  1. (általános) a lakosság más nemzetiségű, vallású, szexuális hovatartozású tagjainak üldözése, legyilkolása
  2. (történelem) zsidóüldözés, zsidók mészárlása → a 19. és 20. századi Oroszországban és Kelet-Európában az antiszemitizmus hatására végrehajtott erőszakos cselekedetek a zsidó közösség ellen

A pogrom jelentése erőszakos tömeges üldözés vagy támadás, amit általában az egyik etnikai vagy vallási csoport tagjai ellen hajt végre egy másik. A pogrom kifejezés eredetileg az oroszországi antiszemita támadásokra utalt. A pogromok gyakran politikai vagy vallási konfliktusok következményeként alakulnak ki, és többnyire azért történnek, hogy az egyik csoport megfélemlítse vagy elűzze a másik csoport tagjait.

A pogrom jelentése magyarul, példamondattal:

  • A pogrom valamely kisebbség ellen irányuló csoportos vagy tömeges erőszakcselekmény.
  • A középkori Európában gyakran járványok idején fordultak elő pogromok, a boszorkányoknak vagy a más vallásúaknak (jellemzően a zsidóknak) tulajdonítva e csapásokat.
  • Pogrom zajlott a fővárosban szombat éjjel a melegfesztivál után.

Eredet: A pogrom szó az orosz  "погром" kifejezésből származik, jelentése "üldözés", ill. "zsarnoki pusztítás". A pogrom kifejezés az orosz birodalom zsidók elleni tömeges támadásaira utal, amelyek a 19. században és az 1900-as évek elején történtek. Azóta a "pogrom" szó jelentése kibővült, ma már általánosan utal az etnikai vagy vallási csoportok elleni támadásokra.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pogrom jelentése magyarul