1. megosztott, kettéosztott → olyan állapot vagy helyzet, ahol a vélemények, nézetek vagy csoportok két szélsőséges és gyakran összeegyeztethetetlen táborra oszlanak
  2. (fizika) a fénynyalábokat megosztó és ezáltal megszűrő, a beérkező a fényből csak bizonyos irányúakat átengedő (eszköz, anyag)

A "polarizált" kifejezés általában olyan szituációkra, közösségekre vagy témákra vonatkozik, ahol erőteljes ellentétek mutatkoznak, és a résztvevők vagy érintettek két ellentétes oldalra sorakoznak fel. A polarizáció gyakran előfordul politikai, társadalmi vagy kulturális kérdésekben, ahol az egyes csoportok vagy személyek közötti egyetértés hiánya éles konfliktusokhoz vezethet. A polarizálódás különösen akkor válik jelentőssé, amikor a közvetítő vagy köztes álláspontok hiánya megnehezíti a konstruktív párbeszédet vagy a kompromisszumot.

Példamondat:

  • A polarizált napszemüveg csak a függőleges irányú fénynyalábokat engedi át, így megszűri pl. a vízről visszaverődő vakító fényt.
  • A magyar társadalom erősen polarizált, ezért sok a vita és az ellentét.
  • Az ország politikai közegét egyre inkább polarizált viták uralják, amelyek akadályozzák a hatékony kormányzást.
  • A közösségi média gyakran hozzájárul a társadalom polarizálódásához, mivel az emberek hajlamosak csak az őket megerősítő nézeteket olvasni és megosztani.
  • A környezetvédelmi kérdések körül kialakult polarizált viták nehezítik a globális klímaváltozás kezelésére irányuló együttműködést.

Eredet: A polarizált szó görög eredetű: polosz jelentése → ’tengely’

Rokon értelmű szavak: megosztott, kettéosztott, szélsőséges, ellentétes.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: polarizált jelentése magyarul

Vidanet banner