1. ingyenesen végzett munka
  2. ingyenesen nyújtott szolgáltatás (különösen jogi segítség, ill. tanácsadás)

A pro bono, illetve a pro bono publico egy latin kifejezés, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy a közjóért. A pro bono munka általában önkéntes alapon történik, és például ügyvédek vagy más szakértők a saját idejuket és szaktudásukat ajánlják fel ingyen, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak ezeket a szolgáltatásokat.

A pro bono jelentése példamondattal:

  • A találkozót követően Péter megígérte, hogy az első három hónapban pro bono, vagyis ingyenesen ad majd gazdasági tanácsokat a kormánynak.
  • Kati plasztikai sebészként minden hónapban pro bono vállal olyan feladatot, ahol kisgyermek sérülését kell helyrehozni.
  • Az ügyvéd pro bono munkát végzett a rászoruló család számára, hogy segítsen nekik a bírósági eljárás során.
  • A vállalat ösztönzi alkalmazottait, hogy vegyenek részt pro bono projektekben és segítsék a helyi közösséget.

Eredet: A pro bono kifejezés a latin "pro bono publico" rövidítése, ami "a köz javára" jelent. A "pro bono" fogalma a díjmentes vagy ingyenes szolgáltatásokra utal, amelyeket a köz javára vagy a rászorulók számára nyújtanak, különösen a jogi segítségnyújtás területén. 

Forrás: jelentese.hu

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pro bono jelentése magyarul

Vidanet banner