Idegen szavak szótára

priusz jelentése

Priusz jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ priusz jelentése közérthetően itt.
  1. (jog) büntetettség, büntetett előélet → egy személy múltbeli bűnügyi ténykedésére vonatkozó jogi nyilvántartás, amely tartalmazza a korábban elkövetett és bíróság által megítélt bűncselekményeket
  2. (jog 2) a bűnügyi nyilvántartásban feljegyzett terhelő adatok → egyén bűnügyi előéletére, korábbi ítéleteire vonatkozó információk összessége
  3. (régies) előzmény → valami előzménye, ami korábban történt vagy megalapozta a jelenlegi helyzetet

A "priusz" kifejezés a jogi terminológiában azt az információt jelöli, ami egy személy múltbeli bűncselekményeire vonatkozik. A bűnügyi nyilvántartásban szereplő priuszok alapján nyomon követhető egy személy büntetett előélete, ami befolyásolhatja a jövőbeli jogi eljárásokat, ítéleteket vagy a társadalomban való helyreállítását.

Példamondat:

  • A vádlottnak nem volt priusza, így enyhébb ítéletet kaphatott.
  • A munkaadó a priusz ellenőrzése után döntött a jelentkező alkalmazásáról.
  • A történelmi események megértéséhez gyakran szükséges a korábbi priuszok ismerete.

Eredet: A "priusz" szó a latin "prius" szóból származik, amelynek jelentése "előbbi", utalva valaminek a korábbi vagy előzetes állapotára vagy történéseire.

Forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezése szótára + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: priusz jelentése magyarul