Idegen szavak szótára

provizórikus jelentése

Provizórikus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ provizórikus jelentése közérthetően itt.
  1. ideiglenes, átmeneti → valami, ami csak rövid ideig van használatban vagy érvényben, míg a végleges megoldás elkészül

A provizórikus jelző olyan dolgokra, helyzetekre vagy megoldásokra utal, amelyek átmeneti jelleggel vannak jelen vagy kerülnek alkalmazásra. Legyen szó üzleti döntésről, politikai intézkedésről, építészeti szerkezetről vagy akár mindennapi élethelyzetekről, a provizórikus megoldások általában azért jönnek létre, hogy ideiglenesen orvosoljanak egy problémát vagy szükségletet, míg a végleges, kiforrott megoldás elkészül. Bár ezek a megoldások gyakran praktikusak és hasznosak lehetnek, fontos, hogy idővel helyet adjanak a tartósabb, hosszú távú terveknek vagy szerkezeteknek.

Példamondat:

  • A városi tanács egy provizórikus megoldást javasolt a forgalmi dugók enyhítésére, amíg az új híd meg nem épül.
  • Az építkezésen provizórikus kerítést állítottak fel a járókelők biztonsága érdekében.
  • A cég provizórikus vezetőt nevezett ki, amíg a végleges vezérigazgató kiválasztásának folyamata be nem fejeződik.

Eredet: A "provizórikus" szó a latin "provisorius" kifejezésből származik, ami 'előre látást biztosító', 'ideiglenes' jelentéssel bír. A "providere" igéből ered, ami 'gondoskodni', 'előre látni' jelent, utalva arra, hogy ezek a megoldások az előrelátás és az ideiglenes szükségletek kielégítésének szándékával jönnek létre.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: provizórikus jelentése magyarul

Vidanet banner