Idegen szavak szótára

psalmus hungaricus jelentése

Psalmus hungaricus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ psalmus hungaricus jelentése közérthetően itt.
  1. (zene) magyar zsoltár → egy 1923-ban bemutatott Kodály Zoltán által komponált zenemű, amelyet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára írt

A "Psalmus Hungaricus" Kodály Zoltán egyik legismertebb műve, mely a magyar zenei hagyomány egyik kiemelkedő alkotása. A Psalmus Hungaricus egyszerre reflektál a Dávid korabeli eseményekre, a Kecskeméti Vég Mihály idejében zajló háborúkra, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.

Példamondatok:

  • A "Psalmus Hungaricus" Kodály Zoltán zeneszerzői életművének csúcspontja.
  • Az M4-es metró Kálvin téri állomásán a Psalmus Hungaricus kottájának és szövegének egy-egy részletét ábrázoló hatalmas mozaikborításokat alkottak.

Eredet: A "Psalmus Hungaricus" egy latin kifejezés, ami azt jelenti, hogy "Magyar zsoltár", mellyel Kodály Zoltán a magyar nemzet történelmi sorsának és spirituális törekvéseinek mélységét kívánta kifejezni.

 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia a Psalmus Hungaricusról

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: psalmus hungaricus jelentése magyarul