Idegen szavak szótára

realista jelentése

Realista jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ realista jelentése közérthetően itt.
  1. gyakorlatias, a megvalósíthatóra törekvő (gondolkodás, ill. személy)
  2. (művészet) valósághű, élethű ábrázolás → művek, amelyek a valóságot hűen tükrözik, részletekre odafigyelve
  3. (filozófia) a létezés valóságos természetének elfogadására irányuló → az a nézet, hogy a világ és annak jelenségei függetlenek az emberi érzékeléstől és értelmezéstől

A realista kifejezés több területen is használatos, beleértve a művészetet, irodalmat, a személyiségjegyeket és a filozófiát. A művészetben és az irodalomban a realista művek a valóságot próbálják minél hitelesebben ábrázolni, elkerülve az idealizált vagy romantizált megjelenítést. Személyiségvonásként a realisták olyan emberek, akik pragmatikusan, a tényekre támaszkodva közelítik meg az életet és döntéseiket. A filozófiában a realista nézet szerint a valóság létezik függetlenül az emberi észleléstől, és a tudományos megközelítés az, ami lehetővé teszi ennek a valóságnak a megismerését.

Példamondat:

  • A realista festmények részletesen ábrázolják a természetet és az embereket, mint ahogy azok a valóságban léteznek.
  • Barátom nagyon realista; mindig mérlegeli a lehetséges eredményeket, mielőtt döntést hozna.
  • A realista filozófia szerint a világegyetem törvényei és jelenségei függetlenek az emberi észleléstől és gondolkodástól.

Eredet: A "realista" szó a latin "realis" szóból származik, ami 'valósághoz tartozó' vagy 'valódi' jelentéssel bír. A realista fogalom azokra a nézetekre, művészeti stílusokra vagy személyiségjegyekre utal, amelyek a valóság hű ábrázolására vagy értelmezésére törekednek, legyen szó a fizikai világról, társadalmi körülményekről vagy emberi viselkedésről. A realista megközelítés hangsúlyozza a pragmatizmust, objektivitást és a valóságalapú gondolkodást.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: realista jelentése magyarul

Vidanet banner