Idegen szavak szótára

rebellis jelentése

Rebellis jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ rebellis jelentése közérthetően itt.
  1. lázadó, felkelő, zendülő
  2. engedetlenkedő, szembeszegülő, rakoncátlankodó

A "rebellis" személy vagy csoport általában azokat jelenti, akik nem hajlandóak vakon követni a fennálló szabályokat vagy rendszereket, és gyakran kritikusak vagy ellenállóak azokkal szemben. Ez az attitűd lehet pozitív vagy negatív attól függően, hogy a lázadás milyen célokat szolgál és hogyan valósul meg. A történelem során számos rebellis mozgalom játszott kulcsszerepet társadalmi és politikai változások előmozdításában, miközben a mindennapi életben a rebellis személyiségek gyakran hozzájárulnak az újításokhoz és a kreatív gondolkodáshoz.

Példamondat:

  • Egy új énekesnő felforgatta a könnyűzenei életet rebellis viselkedésével.
  • Tomika rebellis személyiségével folyton kihúzza otthon a gyufát.
  • A készenléti rendőrség könnygázt és gumibotot is bevet, és le fogja tartóztatni a rebellis bandákat.
  • A rebellis tinédzser gyakran vitatkozik a szülőkkel és tanárokkal a szabályok értelmességéről.
  • Az irodalomtörténet tele van rebellis szerzőkkel, akik műveikkel kihívást jelentettek a koruk társadalmi normái számára.
  • A politikai történelemben a rebellis mozgalmak gyakran voltak a változás és a fejlődés motorjai.

Eredet: A "rebellis" szó a latin "rebellis" kifejezésből származik, ami szó szerinti fordításban 'háborúba visszatérőt' vagy 'újra harcolót' jelent. Ez a szó eredetileg azokra utalt, akik ismételten vagy folyamatosan szembeszállnak a hatalommal vagy a fennálló renddel. 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: rebellis jelentése magyarul

Vidanet banner