Idegen szavak szótára

redundancia jelentése

Redundancia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ redundancia jelentése közérthetően itt.
  1. terjengősség, feleslegesség
  2. ugyanazon elemből az alapvetően szükségesnél többet tartalmazó
  3. (kommunikáció) felesleges információtöbblet
  4. (nyelvtan) a közlésben az egyértelmű megértéshez elegendő minimumon felüli, ezért fölösleges többlet, ami ugyanakkor segíti a jobb megértést
  5. (számítástechnika, információelmélet) az információ- vagy üzenetátvitelre használt csatornán maximálisan egyszerre átvihető bitek számának és az aktuális információ vagy üzenet bitjei számának a különbsége

A redundancia általában az ismétlődő, szükségtelen vagy felesleges elemek jelenlétét jelenti egy üzenetben, szövegben vagy rendszerben. Bár gyakran negatív jelentéssel bír, mint felesleges ismétlés, bizonyos esetekben a redundancia hasznos lehet a kommunikáció megbízhatóságának növelése vagy az adatvesztés megelőzése érdekében.

A redundancia jelentése magyarul, példamondattal:

  • Tamás imád beszélni, ami önmagában nem lenne baj, de az elhangzottakban túl sok a redundancia.
  • Az amerikai űrprogramban kifejezetten fontos volt a redundancia megteremtése, amivel csökkentik a baleset kockázatát.
  • Az informatikában azért fontos a redundancia, mert ez biztosítja például azt, hogy ha leáll egy szerver, akkor egy másik átveszi a helyét és így minden működik tovább.

Eredet: A "redundancia" szó a latin "redundantia" kifejezésből származik, ami 'áradás', 'túlcsordulás' jelentéssel bír. A szó eredeti értelme az volt, hogy valami túlcsordul vagy több, mint amennyire szükség van. Az informatikában és a kommunikációban a redundancia azt a jelenséget írja le, amikor az információ egy része nem hozzáadott értéket képvisel, mert ismétlődik vagy nem szükséges az üzenet megértéséhez.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: redundancia jelentése magyarul