Idegen szavak szótára

scrotum jelentése

Scrotum jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ scrotum jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) herezacskó → a heréket a testhőtől távol tartó bőrzacskó

A scrotum (kiejtés: szkrótum), vagy magyarul herezacskó, a herepárokat tartalmazó bőrzsák, amely a hímnemű emlősök (így az emberek esetében is) a pénisz alatt helyezkedik el. A herezacskóban lévő herék fontos szerepet játszanak a spermiumok és a férfi hormonok termelésében. A scrotum spermiumok életképességének megtartásában játszik szerepet azáltal, hogy a testtől távol tartva alacsonyabb hőmérsékletet biztosít számukra.

Példamondat:

  • Az orvosok általában a scrotumot is megvizsgálják, ha a férfiaknál nemzési problémák merülnek fel.
  • A scrotum érzékeny terület, mivel a benne lévő herék könnyen megsérülhetnek, így például küzdősportok esetén fontos a herevédő, az ún. szuszpenzor használata.

Eredet:

A "scrotum" szó a latin nyelvből származik, és annyit jelent, mint "zsák" vagy "táska". A szó a hímnemi szervek jelölésére szolgáló latin szóval, az "orchi-" előtaggal együtt használatos. A magyar nyelvbe a latin eredetű szóból került átvételre.

Forrás: jelentese.hu

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: scrotum jelentése magyarul