Idegen szavak szótára

stipendium jelentése

Stipendium jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ stipendium jelentése közérthetően itt.
  1. (oktatás) ösztöndíj, tanulmányi támogatás → pénzügyi támogatás, amelyet tanulmányi célokra nyújtanak diákoknak, kutatóknak
  2. (vallás) miseadomány, misepénz → a szentmisét bemutató papnak a misén kívül adott pénzbeli adomány

A stipendium egy olyan ösztöndíj vagy pénzügyi támogatás, amelyet diákoknak, kutatóknak és tanulóknak nyújtanak az oktatási intézmények, kormányzati szervek, magán alapítványok és más szervezetek. Célja, hogy segítse a címzetteket tanulmányaikban vagy kutatásaikban, lefedve a tandíjat, életköltségeket, kutatási költségeket és egyéb kapcsolódó kiadásokat. A stipendiumokat gyakran teljesítmény, szükséglet vagy egyéb kritériumok alapján ítélik oda.

stipendium ezen kívül jelentheti még misepénzt, vagyis a hívők által a szentmisét bemutató papnak a misén kívül adott, rendszerint pénzbeli adományt is.

Példamondat:

  • A diák megkapta a stipendiumot, ami lehetővé tette számára, hogy továbbtanuljon külföldön.
  • A kutató egy prestízsös stipendium segítségével folytatta a tudományos munkáját.
  • A stipendiumok fontos szerepet játszanak a tehetséges, de rászoruló diákok támogatásában.

Eredet: A "stipendium" szó a latin "stipendium" szóból származik, ami eredetileg 'fizetést', 'juttatást' jelentett. A szó idővel a tanulmányi támogatásokkal kapcsolatos kifejezéssé alakult át, amely pénzügyi segítséget nyújt a diákok és kutatók számára oktatási és kutatási tevékenységeik során.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Magyar Katolikus Lexikon: Miseadomány>

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: stipendium jelentése magyarul