1. (történelem) a román titkosszolgálat tagja → a román kommunista korszakban, a Departamentul Securității Statului (Állambiztonsági Osztály) hivatalos tagja
  2. (általános) az állami elnyomás képviselője → olyan személy amely az állami elnyomó rendszerek eszközeként funkcionál

A "szekus" szó elsősorban a román kommunista korszak titkosszolgálatának, a Departamentul Securității Statului tagjaira utal, de általánosabban az állami elnyomás és terror eszközeként működő személyekre vagy csoportokra is használatos. A szó erősen negatív konnotációval bír, és az állami hatalommal való visszaélést, az emberi jogok megsértését jelzi.

Példamondat:

  • A kommunista Romániában a szekusok rettegésben tartották a lakosságot.
  • Az irodalmi műben a főhős egykori szekusként szembesül múltja sötét tetteivel.
  • Az állambiztonsági szolgálatok gyakran hasonlítottak a szekusokhoz, akik a hidegháború idején minden eszközt bevetettek az ellenőrzés érdekében.

Eredet: A "szekus" szó a román "Departamentul Securității Statului" (Állambiztonsági Osztály) kifejezésből származik, amely továbbra is a latin "securitas" (biztonság) szóból ered. A kifejezés jelentése idővel kiterjedt az állami elnyomás és terror szinonimájára.

Rokon értelmű szavak: titkosszolgálati tiszt, állambiztonsági tiszt, elnyomó.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szekus jelentése magyarul

Vidanet banner