1. nemi alapú előítéleteket valló személy → olyan ember, aki a nemek közötti egyenlőtlenséget támogatja vagy fenntartja, és előítéletesen viselkedik az egyik nemmel szemben, általában a nőkkel szemben*

A "szexista" kifejezés olyan emberekre vagy magatartásformákra utal, akik vagy amelyek előítéletekkel és diszkriminációval viszonyulnak a másik nemhez, gyakran a nők kárára. A szexizmus megnyilvánulhat mindennapi szituációkban, munkahelyi környezetben, médiában, politikában és számos más területen, ahol a nemi alapú megkülönböztetés hátrányos helyzetbe hozza az egyik nemet.

Példamondat:

  • A szexista viccek és megjegyzések nem helyénvalóak egy modern munkahelyen.
  • A női alkalmazottak rendszeresen panaszkodtak a szexista bánásmód miatt, amely akadályozta őket a karrierjük előrehaladásában.
  • A szexista hirdetések erősítik a nemi sztereotípiákat és hozzájárulnak a társadalmi egyenlőtlenségek fenntartásához.

Eredet: A "szexista" kifejezés az angol "sexism" szóból ered, amely a "sex" (nem) és az "-ism" (izmus) elemekből tevődik össze. A szó az 1960-as években vált széles körben használtá, a nemi alapú megkülönböztetés leírására.

Rokon értelmű szavak: nőgyűlölő, előítéletes, diszkriminatív, hímsoviniszta, nemi megkülönböztetést alkalmazó.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szexista jelentése magyarul

Vidanet banner