- (mezőgazdaság) tartósított takarmány
A "szilázs" készítése során a friss növényi anyagot (például füvet, kukoricát vagy lucernát) levágják, aprítják, majd légmentesen lezárt silókban vagy silófóliában tárolják, ahol a természetes erjedés során tejsavbaktériumok bontják le a növényi anyagot, tartósítva és ízletessé téve azt az állatok számára. Az így készült szilázs gazdag tápanyagokban és energiában, és különösen hasznos a téli hónapokban, amikor a friss takarmány nem áll rendelkezésre.
Példamondat:
- A szilázs menetes betakarítással készített és tartósított takarmány, a szenázs pedig két menetben történő betakarítással készített tartósított tömegtakarmány.
- Konkrét elkészítési módját tekintve a szilázs kukoricából, gabonafélékből, hüvelyesekből, keverék-zöldtakarmányokból aprítás után erjesztéssel készül, és a teljes növényt tartalmazza.
- A gazda idén nagy mennyiségű szilázst készített, hogy biztosítsa a tehenek téli takarmányellátását.
- A szilázs magas tápértéke miatt kiválóan alkalmas a tejtermelő tehenek etetésére.
- A szilázskészítés során fontos a megfelelő tömörítés és légmentes tárolás, hogy elkerüljék a penészedést.
Eredet: A "szilázs" szó a francia "ensilage" kifejezésből származik, amely az "ensiler" (silózni) igéből ered. A silózás eljárása a 19. században terjedt el Európában és az Egyesült Államokban.
Rokon értelmű szavak: erjesztett takarmány, silótakarmány, tartósított takarmány, takarmányerjesztés.
Kiejtés
Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!
Link erre az oldalra: szilázs jelentése magyarul