(orvosi) tünetegyüttes → olyan orvosi kifejezés, amely egy adott betegség vagy állapot általánosan előforduló tüneteinek és jeleinek csoportját jelöli.

A "szindróma" szó olyan betegségek vagy állapotok leírására szolgál, amelyeknél több különböző tünet és jellegzetesség együttesen fordul elő, és együtt alkotnak egy felismerhető mintázatot. Ezek a tünetek nem mindig rendelkeznek azonos kiváltó okkal, de együtt jelzik egy adott állapot jelenlétét.

Példamondat:

  • A Down-szindróma genetikai rendellenesség, amelyre jellemző a fizikai és szellemi fejlődés bizonyos jellegzetes eltérései.
  • Az orvosok gyanítják, hogy a beteg tünetei egy ritka szindrómára utalnak, és további vizsgálatokat javasolnak.
  • A krónikus fáradtság szindróma egy komplex állapot, amelyre hosszan tartó fáradtság és egyéb kísérő tünetek jellemzők.

Eredet: A "szindróma" szó a görög "syndromē" kifejezésből származik, amely a "syn-" (együtt) és "dromos" (futás, menet) szavakból tevődik össze, jelentése "együtt futás" vagy "együtt jelentkező".

Rokon értelmű szavak: tünetegyüttes, jelenségcsoport, betegségtünetek csoportja, állapotelemzés.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szindróma jelentése magyarul

Vidanet banner