1. tudományban, technológiában jártas és befolyásos szakember → a tudomány vagy valamely technológia területén jártas szakember, aki nagy befolyással bír az adott szakterületen, iparágban vagy egy vállalat vezetésében, vagy akár a politikában / kormányzásban
  2. tudományközpontú, technológiaközpontú → elsősorban technológia, ill. tudományos szempontokat figyelembe vevő, azokra koncentráló

A technokrata olyan személy, aki a társadalom és a gazdaság irányításában a szakértelemre és a technikai tudásra támaszkodik. A technokraták gyakran úgy vélik, hogy a politikai ideológiák helyett a racionális, technikai megoldásokat kell előtérbe helyezni a döntéshozatal során. A technokraták szerepe különösen fontos lehet olyan területeken, ahol a szakértelem és a technikai ismeretek nélkülözhetetlenek a hatékony irányításhoz és a problémák megoldásához.

A technokrata jelentése magyarul, példamondattal:

  • Elon Musk egy technokrata vezető, aki azt gondolja, hogy a technológia segítségével megállítható a klímakatasztrófa.
  • Az új Citroen modell sokkal kifinomultabb és elegánsabb, mint a technokrata német nagyautók.

Eredet: A technokrata szó angol, ill. görög eredetű: technocrat jelentése → technokrata, a szóösszetétel a "techno" (→ technika, technológia) és a görög "kratia" (→ hatalom) elemekből származik.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: technokrata jelentése magyarul

Vidanet banner