Idegen szavak szótára

transzponder jelentése

Transzponder jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ transzponder jelentése közérthetően itt.
  1. (közlekedés) válasz-jeladó berendezés → a repülőgépet érő radarjelre válaszként speciális, négyszámjegyű, a pilóta által beállított válaszkódot sugárzó berendezés (pl.: 7500 → gépeltérítés)
  2. (általános) azonosításra szolgáló válasz-jeledó berendezés (pl.: kutyákban elhelyezett azonosító chip)

A repülőgép követése során használt radarberendezésekkel csak az mondható meg, hogy a gép milyen messze van a radartól. A traszponder által leadott jelnek köszönhetően ugyanakkor meg lehet határozni a gép lajstromjelét, pozícióját, repülési magasságát és sebességét is, vagyis pontosan meg lehet tudni a gép útvonalát. 

Példamondat:

  • Az eredetileg repülőgépek azonosítására szolgáló transzpondereket ma már nem csak légi járművekben, de pl. a földi közlekedésben (pl.: kamionokban), illetve kutyák azonosítására is alkalmazzák. 
  • Magyarországon a négyhónaposnál idősebb kutyák esetébe kötelező transzponder, ami a gyakorlatban egy chip fájdalommentes beültetését jelenti az állatba.
  • A transzponder segítségével a műholdas navigációs rendszerek pontosabb információkat kapnak az adott jármű pozíciójáról és sebességéről.

Eredet: A transzponder szó angol eredetű: transmit jelentése → ’sugároz’ + respond jelentése → ’válaszol’

Forrás: jelentese.hu + Wikipédia szócikk a transzponderről

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: transzponder jelentése magyarul