Idegen szavak szótára

triázs jelentése

Triázs jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ triázs jelentése közérthetően itt.
  1. betegeket egészségügyi kockázat alapján osztályozó rendszer
  2. betegeket egészségügyi kockázat alapján osztályozó személy

A triázs rendszert alapvetően tömegbalesetek, tömegkatasztrófák során, tíznél több sérült esetén alkalmazzák arra, hogy meghatározzák, melyik sérült ellátása a legsürgősebb és utána ki következik a sorban. A triázs során a sürgősségi osztály szakápolója az alábbi kategóriákba sorolják a sérülteket (az ellátás is alapján, az így meghatározott sorrendiségben történik):

  1. SZINT (PIROS) AZONNALI: Azonnali szakorvosi ellátást igényel.
  2. SZINT (NARANCSSÁRGA) KRITIKUS: 15 percen belül szakorvosi ellátást igényel.
  3. SZINT (SÁRGA) SÜRGŐS: 30 percen belül rezidens ellátást igényel.
  4. SZINT (ZÖLD) NEM SÜRGŐS: 60 percen belül rezidens ellátást igényel.
  5. SZINT (KÉK) HALASZTHATÓ: 120 percen belül rezidens ellátást igényel.

A triázs jelentése magyarul, példamondattal:

  • A triázs egy folyamat, melynek során kritikus gondolkodásmódot elsajátító, speciális képesítést szerzett ápoló - sürgősségi ellátást igénylő állapot esetén - a lehető leggyorsabban értékeli a betegek állapotát. 
  • Az ápoló értékelése kiterjed a vezető panaszok súlyosságára, a triázs-kategória megállapítására, valamint a beteg állapotának megfelelő ellátási szint meghatározására.
  • A triázs célja az egészségügyi és emberi erőforrások hatékony és megfelelő elosztása, vagyis az, hogy a lehető leggyorsabban és a legoptimálisabb sorrendben történjen meg nagyszámú beteg sikeres ellátása.

A triázs szó francia eredetű: trier jelentése → ’rendezni’, ’kiválogatni’


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: triázs jelentése magyarul