Idegen szavak szótára

vazallus jelentése

Vazallus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ vazallus jelentése közérthetően itt.
  1. alárendelt helyet elfoglaló személy, terület vagy állam megnevezése
  2. vazallus állam → csatlósállam, bábállam
  3. függésben lévő (személy, terület, állam)
  4. (történelem, régies) hűbéres katonai szolgálatért cserébe a hűbérúrtól földbirtokot kapott és így tőle függésben lévő nemesi rangú személy

A vazallus a középkori európai társadalmakban egy földesúr alárendeltje volt. A vazallus hűségesküt tett a földesúrnak, és katonai szolgálatot vállalt cserébe a földesúr által nyújtott védelemért és földbirtokért. A vazallus szó jelentése idővel általánossá vált és egyfajta alárendeltséget, függőséget jelent. A vazallus állam pl. olyan állam, mely egy másik államnak van alárendelve. 

A vazallus jelentése magyarul, példamondattal:

  • Franciaország az Egyesült Államok szövetségese, de ez nem jelenti azt, hogy annak vazallus állama.
  • Számos elismert művész került tiltólistára az M1 csatornánál, amit gyakran már csak a Fidesz a vazallus tévéjeként emlegetnek.
  • A vazallusnak a földesúr hűséges szolgálatára kellett esküdnie, és részt kellett vennie a háborúkban, amikor a földesúr ezt kérte.

Eredet: A vazallus szó a középkori latin "vassallus" szóból ered, amelynek jelentése "szolgáló, alárendelt".

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: vazallus jelentése magyarul

Vidanet banner