Szleng szótár

Csicska jelentése

Csicska jelentése magyarul a szleng szótár alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ Csicska jelentése közérthetően itt.
  1. (általános) alázatos, megalázott, kiszolgáltatott személy → olyan személy, aki mások parancsait teljesíti, alárendelt pozícióban van, és gyakran kihasználják vagy megalázzák
  2. (népies, sértő) szolgalelkű, önként alázatosan szolgáló személy → valaki, aki önként helyezi magát alárendelt helyzetbe, és túlzottan engedelmes vagy szolgalelkű

A csicska szó a magyar nyelvben általában pejoratív jelentéssel bír, és olyan személyre utal, aki alázatos, kiszolgáltatott helyzetben van, és gyakran mások parancsait teljesíti.

Példamondat:

  • A főnök csicskaként használja a beosztottját, aki pedig mindent megtett, amit kért.
  • "Nem vagyok csicska, nem hagyom, hogy így bánjanak velem!" - kelt ki magából Mária, mert megint szolgaként kezelték a munkahelyén.
  • Pityu egy igazi csicska, a barátnője állandóan ugráltatja.

Eredet: A "csicska" szó eredete nem egyértelmű, a nyelvészek szerint valószínűleg hangutánzó eredetű, a csicseregő madarak hangját utánozva keletkezett. 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: Csicska jelentése magyarul